Kronikk i Tønsberg blad på Kvinnedagen 08. mars

Kom deg på børs, kvinne!

På kvinnedagen publiserte Tønsberg blad min kronikk om kvinner og børssparing.

 

Kom deg på børs, kvinne!

Et spørsmål alle kvinner bør stille seg: Har jeg råd til å stå opp for meg selv når det virkelig gjelder?

Av Beate Engelschiøn, økonomisk rådgiver og selvstendig næringsdrivende.

Vi tjener mindre, vi sparer mindre, vi investerer mindre og vi lever lenger. Men har vi råd til å være økonomisk uavhengige når det virkelig gjelder? For eksempel ved et samlivsbrudd eller om vi mister jobben? Mange kvinner er avhengig av mannens økonomi. Det er mange grunner til det, men løsningen er enkel: Kvinner må rett og slett komme seg på børs.

Du må sette pengene i arbeid. Børsen har vist seg å være et av de mest lønnsomme investeringsvalgene man har hatt de siste 145 årene, med en gjennomsnittlig avkastning på nesten 7 prosent. Denne avkastningen er det dessverre få kvinner som har tatt del i. I dag er kun 3 av 10 aksjeeiere på Oslo Børs kvinner. Forestillingen om at aksjer er høyrisiko og komplisert må avkreftes en gang for alle. Bankenes og meglernes gode nettløsninger har gjort det enklere enn noen gang å investere på børsen, selv uten forkunnskaper.

Den største risikoen kvinner tar med pengene sine over tid er å unngå børsen helt, og stue de bort på en bankkonto, der de blir spist opp av inflasjon. Ved å få flere kvinner til å investere på børsen kan kvinner bli mer økonomisk likestilt og frie.

I Sverige har de sett et rush av unge kvinner på børsen de siste 2 årene, godt ledet an av suksessrike bloggere og forretningskvinner som har vist vei. Facebook-gruppen Economista er på kort tid blitt Nordens største aksjegruppe på sosiale medier, med over 100 000 medlemmer. Her diskuteres investeringsstrategier, pensjon og forbrukerøkonomi mellom likesinnede kvinner med ett mål for øyet: å bli økonomisk frie.

Frykten for å tape penger, og følelsen av manglende kunnskaper ser ut til å hindre kvinner fra å investere. Her har vi mye å lære av menn. For tro ikke at alle menn vet hva de driver med, eller at de er mer kompetente enn kvinner til å investere i aksjer. Flere analyser viser at kvinner faktisk gjør det bedre enn menn på børsen, og oppnår høyere årlig avkastning. Riktignok ikke mye, men over tid blir forskjellen betydelig.

Kvinner tenker langsiktig, og holder på aksjene lengre. Helt i tråd med ekspertenes anbefalinger. Det er ikke uten grunn at Warren Buffet, en av verdens beste investorer gjennom tidene, sier om seg selv at han investerer som en jente.

Kvinner tviler oftere på egen kompetanse, skyr risiko og handler sjeldnere. Det fører til at de gjør bedre research, har mindre svingninger i porteføljen og taper mindre til gebyrer. Det er altså ingen grunn til at kvinner ikke bør være like godt representert som menn på børsen. Så kjære kvinner, la 2018 bli året der vi inntok børsen for fullt.

Publisert i Tønsberg blad 08. mars 2018

Legg igjen en kommentar